Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
Trastorns Alimentaris  > Preguntes més freqüents  > Trastorns de la conducta alimentària i personalitat
 

Preguntes més freqüents sobre transtorns de la conducta alimentària i personalitat


Què entenem per personalitat?

El terme personalitat s'utilitza per designar el conjunt de característiques o trets d'un subjecte que determinen pautes estables de comportament en la seva interacció amb el medi.
 

La impulsivitat és un tret diferenciador entre anorèctiques i bulímiques?

La impulsivitat, ja sigui considerada una dimensió independent o ja sigui inclosa en els conceptes de recerca de novetats o extraversió, és un tret important diferenciador entre l’anorèxia i la bulímia. Mentre les pacients anorèctiques mostren un gran autocontrol i uns altres trets obsessius (ordre, rigidesa, meticulositat i perfeccionisme), les bulímiques solen prendre decisions ràpides i actuen de manera impredictible, poc meditada i, en definitiva, poc controlada.
 

Quan podem parlar d'un trastorn de la personalitat?

Es pot parlar de trastorn de personalitat quan els trets de personalitat esdevenen rígids i desadaptatius, i produeixen malestar subjectiu o deteriorament en el funcionament social o laboral. Té el seu inici en l'adolescència o el principi de l'edat adulta i és estable al llarg del temps.
 

Quin és el percentatge de trastorns de la personalitat associat a trastorns de l'alimentació?

La presència d'alteracions de la personalitat en pacients amb conducta alimentària anòmala sembla oscil·lar, segons uns quants estudis, entre un 53% i 59%.

De la mateixa manera, la manifestació simultània de més d'un trastorn de personalitat té lloc amb una freqüència molt superior a la de la població general.
 

Quina mena de trastorn de la personalitat s'associa amb freqüència a la bulímia nerviosa?

Els trastorns del grup B, sobretot el trastorn límit i histriònic de la personalitat, s'associen amb freqüència a alteracions de la conducta alimentària i de manera més específica amb la bulímia.
 

Quins trets de personalitat caracteritzen la pacient bulímica?

La pacient bulímica es caracteritzaria per la seva sociabilitat més gran i per la tendència a actuar de manera impulsiva i descontrolada i, en congruència amb aquests trets, presentaria amb més freqüència trastorns de personalitat límit i histriònic.
 

Els trastorns de personalitat es poden considerar un factor de mal pronòstic respecte al tractament i pronòstic d'un trastorn d'alimentació?

Efectivament, considerats d'entrada com un factor de mal pronòstic per si mateix, el seu efecte podria quedar mediat per la depressió i el baix pes. En tot cas, atesa la seva possible acció cronificadora, l’abordatge sembla fonamental per aconseguir una evolució clínica satisfactòria.
 
Data d'actualització: 11.12.2013